Moody`s:Периферните държави са едва на половината път

Според агенцията това е в най-добиря случай, а до изчистване на дисбалансите трябват още няколко години

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Периферните държави от Еврозоната в най-добрия случай са на едва половината път от коригирането на икономическите си дисбалански, които са в основата на дълговата криза. Това заключение е част от доклада на кредитната агенция Moody's Investors Service, цитиран от Bloomberg. Там се посочва още, че тези държави трябва неотклонно да се придържат към извършването на структурни реформи.

"Корекциите, както при периферните, така и при централните икономики, вече са осъществени - в някои случаи в значителна степен", смятат анализаторите на Moody`s, начело с главния икономист отговарящ за суверенните дългове Луси Винас де Соуса. "Прогресът обаче е в най-добрия случай само наполовина", добавя той.

Агенцията отбелязва напредъка при някои държави свързан с търговските баланси и конкуренцията на пазара на труда. Отбелязано е също обаче, че правителствата не могат да си позволят никакво забавяне в темпото на извършване на реформите.

"Едно сравнение с кризите в Швеция и Финландия през 90-те показва, че пълното разгръщане на акумулираните дисбаланси при периферните икономики ще отнеме още няколко години", се казва в становището на агенцията.

Като успешни реформи в периферните икономики се посочва свалянето на възнагражденията в Испания с 5.9%, в Гърция със 7.8% и в Ирландия с 13.7%. "Това помага на експорта на тези държави и устойчивост на икономическата активност във време, когато правителствата съкращават разходи", се казва в становището.

От Moody`s посочват, че най-конкурентни в Европа са останали компаниите, които са запазили производството си стабилно, въпреки че са намалили персонала си.

"Увеличаването на конкурентоспособността в периферните икономики от Еврозоната изглежда е дошло от повишаването на продуктивността", смятат анализаторите.Коментари: 0