Moody's "награди" Южна Корея

Агенцията повиши с една степен кредитния рейтинг на четвъртата по големина азиатска икономика

Международната агенция Moody's Investors Service повиши кредитния рейтинг на държавния дълг на Южна Корея, като го изравни с този на Япония, информира Bloomberg.

"Стабилната фискална основа в Корея позволява на страната в голяма степен да се справи с условните вътрешни и външни рискове", се казва в съобщението на Moody's. Агенцията повиши кредитния рейтинг на Южна Корея с една степен до Аа3. Това е четвъртия най-висок ранг, който се споделя и от втората по големина световна икономика - Китай.

Повишаването на рейтинга е вот на доверие за усилията на президента на Южна Корея Ли Мюн Бак да се справи с финансовите сътресения, дори когато популярността му избледнява преди края на 5-годишния му мандат. Ходът на Moody's отразява фискалната дисциплина в страната, чиито държавен дълг е 33% от брутния вътрешен продукт, спрямо 108% средно за развитите икономики, показват данните на Международния валутен фонд.

Подобно на Япония, населението на Южна Корея застарява, заради спад при раждаемостта. Това води до потенциално по-високи разходи за пенсия, които са тежест за икономиката, тъй като все по-малко работещи трябва да издържат повече пенсионери, отбелязва Bloomberg.

Коментари: 0