Moody's понижи кредитния рейтинг на Украйна

Решението е предизвикано от продължаващият риск от криза на външната ликвидност на страната

88 ~ 1 мин. четене

Международната рейтингова агенция Moody's понижи с една степен дългосрочния рейтинг на суверенните облигации на Украйна, от „Саа-1" на „Саа-2", поради ескалацията на политическата криза в страната, предаде АФП.

В публикувано в петък вечерта комюнике Moody's отбелязва също, че решението й да постави „негативна" прогноза по суверенния рейтинг на Украйна е предизвикано от продължаващият риск от криза на външната й ликвидност, дори ако външната подкрепа от страна на Русия бъде изплатена, както се планира, тази година.

На 28 януари Международната рейтингова агенция S&P понижи оценката си на Украйна от В- на ССС+ с отрицателна прогноза заради политическата нестабилност.

Междувременно украинската армия за пръв път се намеси вчера в продължаващия два месеца конфликт в Украйна, като призова президента Виктор Янукович да вземе спешни мерки за стабилизирането на ситуацията. Военните предупредиха, че може да се стигне до разцепление на страната.

"Военните и служителите в министерството на отбраната призоваха върховния главнокомандващ въоръжените сили да вземе спешни мерки в рамките на действащото законодателство за стабилизирането на обстановката в страната", се казва в изявление, публикувано на сайта на министерството на отбраната.

"Военните и служителите в министерството на отбраната смятат за недопустимо щурмуването на обществени сгради и опитите да се пречи на властите да изпълняват задълженията си и предупреждават, че ескалирането на протеста заплашва териториалната цялост" на Украйна, се посочва още в комюникето.

Подкрепи Economic.bg