НАП проверява петима бивши министри

Четирима министри от служебния кабинет на Марин Райков и Сергей Игнатов от екипа на Бойко Борисов попадат под ударите на закона, защото не са подали в срок декларациите си за имоти и спестявания

Четирима министри от служебния кабинет на Марин Райков и Сергей Игнатов от екипа на Борисов попадат под ударите на закона. По искане на Сметната палата на петимата се прави пъпна данъчна ревизия от НАП. Причината - бившите министри не са подали в срок декларациите си за имоти и спестявания, съобщава вестник "Преса".

Според закона това е трябвало да стане до месец от сдаването на властта. Масиран бойкот на закона са направили освен Игнатов и Асен Василев, вицепремиер и министър на икономиката, Роман Василев, министър на електронното правителство, екологичният министър Юлиан Попов и военният министър Тодор Тагарев. Докладът на данъчните отива в ДАНС и ще бъде оповестен от Сметната палата.

Пълна данъчна ревизия се прави от НАП на четирима министри от служебния кабинет и на Сергей Игнатов от екипа на Бойко Борисов. До нея се е стигнало по искане на Сметната палата, защото петимата не подадоха в срок декларациите си за имоти и спестявания.

Според Закона за публичност на имуществото на висшите длъжности до един месец от заемането или освобождаването на публичен пост се подава документ в Сметната палата. Сергей Игнатов е напуснал поста на 22 февруари, но се е отчел два месеца по-късно и затова е даден на данъчните. Той е излязъл от властта със стария си апартамент от 79 кв. м от 1993 г., автомобил „Ланча Капа" от 2007 г. и 37 000 лв. на влог.

Служебният кабинет обаче е направил масиран бойкот на закона. Със закъснение са декларирали имотите си Асен Василев, вицепремиер и министър на икономиката, и Роман Василев, министър на електронното правителство.

Изобщо не са си направили труда да се отчетат екологичният служебен министър Юлиан Попов, за който имаше съмнения, че има и британски паспорт и заема поста неправомерно, и военният министър Тодор Тагарев. По информация на „Преса" Тагарев е получил предложение от президента да му стане военен съветник след края на мандата на служебния кабинет, но той отказал.

Коментари: 0