НАП пуска онлайн магазин

Приходната агенция ще продава конфискуваните стоки ще се продават по интернет до края на месеца

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Националната агенция за приходите (НАП) пуска нова система за онлайн търгове по интернет, предаде БНТ. До края на месеца трябва да заработи електронен магазин, който ще промени досегашните процедури, по които се купуваха конфискувани стоки.

От НАП съобщиха, че сайтът е напълно готов и в момента се правят последни тестове на системата.

В новия онлайн магазин вещите ще бъдат подредени в няколко основни раздела, а всяка обява ще бъде публикувана със снимка. От НАП разкриха, че в него ще бъдат пуснати за продажба имоти на ключови фигури от подземния свят.

"Става въпрос за имущества на Митьо Очите, на хора от неговото обкръжение, на Ерджан Рашид-Роко и на други известни лица. Имаме имущества, отнети от небезизвестни лица, по отношение на които даже и на оглед не се явяват заинтересовани лица", коментира Боряна Жилова.

От НАП очакват да има най-голям интерес към недвижимите имоти, превозните средства и изделията от благородни метали. Оръжията и боеприпасите също са сред най-търсените стоки. Наддаванията за тях се правят не повече от два пъти в годината, а изискванията за участие са строги. Интересът е голям, защото иззетото имущество може да се купи на по-ниска от пазарната цена.

"Законът повелява, че ако първата продажба е неуспешна, разбирайте не се яви нито един кандидат, цената автоматично се намалява с 20%. Това може да се повтаря толкова на брой пъти, докато се стигне до практически 50% от определената от оценител начална тръжна цена", коментира Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Единственото условие за участие в търговете е заплащането на депозит, който е на стойност 20% от първоначално обявената цена. Системата ще позволява това да става онлайн с кредитна или дебитна карта.

"Определено очаквам да има преизпълнение на плана за приходите във връзка с реализация на конфискувани имущества, включително и за 2012 г., както това беше през 2010 и 2011 г. Очаквам и с внедряването на новия софтуер определено да се повиши интересът към предлаганите стоки", коментира Боряна Жилова, директор ДПродажби" в НАП.

Коментари: 0