НАТО против съкращаването на военни разходи

От това ще пострада военната готовност и способност, отбеляза Андерс Фог Расмусен

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова държавите-членки на Алианса да спрат със съкращаването на военните разходи. По думите му от това ще пострада военната готовност и способност. Речта съпътстваше представянето на втория годишен доклад за дейността на военния съюз, съобщава AFP.

В документа Расмусен разглежда постиженията на Алианса в Афганистан, Косово, борбата с пиратството, както и предизвикателствата, пред които НАТО очаква да се изправи през 2013 г.

Расмусен прикани националните правителства да използват по-ефективно ограничените налични средства и след това да променят политиката на съкращаване на разходи, докато икономиката се подобрява.

Британският министър на отбраната Филип Хамънд също се обяви против мерките за икономии и изтъкна необходимостта от "възможно най-много средства" за НАТО. Той повтори думите на генералния секретар на Алианса, че "разходите за отбрана трябва да бъдат вдигнати отново, след като икономиките се изправят на крака".

САЩ, които са водещата сила в Алианса, все по-често се оплакват от решенията на европейските правителства да намалят средствата за отбрана. Вашингтон твърди, че това увеличава допълнително товара върху американската икономика, която се бори да ограничи собствените си разходи.

Подкрепи Economic.bg