НЕК ще съди EVN, ЧЕЗ и Енерго-Про

Причината са фактурирани стари вземания, които фирмите не са покрили

212 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Националната електрическа компания (НЕК) подготвя арбитражни и съдебни искове срещу трите електроразпределителни компании в България - EVN, ЧЕЗ и Енерго-Про. Причината са фактурирани стари вземания, които фирмите не са покрили, като проблемът се дължи на непостоянната работа на централите на възобновяеми източници, съобщи БНР.

Претенциите на НЕК се отнасят за периода от септември 2012 г. до август 2013 г. По непотвърдена информация става въпрос за иск за около 20 млн. лв. само към EVN България електроснабдяване.

Обсъждан е и въпросът за отнемането на лиценза на ЧЕЗ на среща с делегация от чешкия сенат с представители от българския парламент. Според зам.-председателят на комисията по външни работи сенатор Павел Лебеда, при отнемането на лиценза на електроразпределителното дружество може да се стигне до международен арбитраж.

Въпросът за отнемане на лиценза на ЧЕЗ бе повдигнат през март след големите зимни протести срещу високите сметки на тока. Енергийният регулатор даде срок една година на дружество за корекция на извършените нарушения. Към момента са отстранени 60% от предписанията. По думите на Павел Лебеда проблемът с лиценза на компанията остава.

"При евентуално отнемане на лиценза на ЧЕЗ, търсенето на арбитраж ще се случи веднага, но ние не бихме искали да се стига до подобно нещо, защото това би било голям удар върху българо-чешките отношения. При срещите с българските депутати чухме различни мнения. Чухме и радикални мнения", коментира сенатор Лебеда, цитиран от БНР.

След като Албания отне лиценза на CEZ, страната бе дадена на арбитражен съд. След изборите миналия месец, новото албанско правителство реши да започне преговори с компанията, за да бъде избегнат конфликтът в съда.

ГЛАСУВАЙТЕ за Социално отговорната компания на 2013 г.
Подкрепи Economic.bg