НС ще избира ръководството на ЦИК

Останалите членове на избирателната комисия пък ще се посочват от президента

140 ~ 2 мин. четене

Ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се избира от Народното събрание (НС). Това решиха депутатите с приемането на текст от проекта на Изборен кодекс.

Идеята е след провеждане на публична процедура за избор на членове на ЦИК, парламентарно представените партии правят предложение до НС за избор на председател, заместник-председатели и секретар.

Онези формации, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, правят предложение до президента за назначаване на останалите членове на комисията.

Комисията се състои от 19 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Ръководството ще се избира от НС, а останалите членове на комисията - от президента.

За ръководните постове в ЦИК не може да бъдат избрани хора, предложени от една и съща партия или от народни представители от една и съща парламентарна група.

Мандатът на членовете на ЦИК ще бъде 5 години. Членовете на ЦИК трябва да имат висше образование с минимална образователно-квалификационна степен "магистър" и професионален опит не по-малко от 7 години. Препоръчително е да са завършили право, информатика и компютърни науки, математика, обществени комуникации и информационни науки, политически науки и социология. Председателят на Комисията трябва да е правоспособен юрист с не по-малко от 10 години стаж, решиха депутатите.

От опозицията обаче са против. ГЕРБ възразиха, че с приемането на тези текстове "се загърбва един баланс и принципи, действащи при конституирането на ЦИК през последните години". Затова те апелираха "да се запази старата процедура на назначаване на Комисията" - след консултации при президента с партиите или коалициите, представени в НС и ЕП.

Първоначалните изисквания за стаж бяха занижени по предложение на председателя на комисията по Изборния кодекс Мая Манолова, направено в пленарна зала. Тя подкрепи искането на ГЕРБ за намаляване на изисквания стаж и предложи компромисно решение.

 

 

Подкрепи Economic.bg