НС ще избира състава на ДКЕВР

Ще бъде увеличен и съставът на Комисията

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Съставът  функциите на Държавната комисия  за енергийно и водно регулиране ще бъдат променени най-късно в началото на следващата година. Това съобщи председателят на енергийната комисия към парламента Рамадан Аталай. По думите му новите членове вероятно ще се избират от Народното събрание (НС), а не както до момента – с решение на премиера, предаде ТВ Европа.

След приемането на промените, ДКЕВР не само ще трябва да определя цените на тока, водата, газа и парното, но ще трябва да следи изкъсо дружествата.

„Ще е ясно кой точно носи отговорността за регулация на дадена дейност”, обясни Аталай. Поради тази причина ще бъде увеличен и съставът на комисията, която в момента е от 7 души. Все още е рано да се каже кои от членовете на ДКЕВР ще довършат мандатите си и кои ще бъдат сменени”, добави още той.

Според Закона за енергетиката членовете на ДКЕВР са с мандат от 5 години. За по-малко от година обаче се смениха петима председатели на регулатора. След скандал за злоупотреби в края на януари беше освободен Ангел Семерджиев. Заради честите промени на членовете, от комисията се принудиха да поискат 78.9 хил. лева допълнително към бюджета си, за да могат да изплатят обезщетения на предсрочно освободените.

Подкрепи Economic.bg