НСИ ще консултира македонските статистици

Визитата е финансирана чрез Инструмента за предприсъединителна помощ на ЕК

348 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Националният статистически институт (НСИ) оказва експертна подкрепа в областта на бизнес демографията на Държавната статистическа служба на Македония, съобщава в комюнике родната институция. Помощта се осъществява в периода от 2 до 4 април 2013 г., като визитата е финансирана чрез Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейската комисия (ЕК).

По време на тридневното посещение Анастас Троянски, началник на отдел „Бизнес регистри“ към НСИ, ще направи преглед на методологията, видовете събития в областта на бизнес демографията, източниците, използвани при събирането на данни, както и оценката на качеството на данните и степените на тяхната конфиденциалност.

На базата на запознаване с текущото състояние в Статистическата служба на Македония, НСИ ще направи оценка на постигнатото от македонските си колеги. Ще бъдат разработени и бъдещите стъпки за развитието на статистическата област в Македония с оглед пълната хармонизация с европейското законодателство.

От НСИ отбелязват, че посещението в Македония е добра възможност за по-доброто взаимно опознаване на експертите от двете институции, които в последно време засилиха своето сътрудничество както чрез двете визити на македонски експерти в България, така и в рамките на започналия Туининг проект „Подпомагане на статистическата служба на Македония за изграждане на капацитет и хармонизиране на статистическата дейност със стандартите на ЕС“, осъществяван съвместно с Федералната статистическа служба на Германия и експерти от България, Франция, Дания и Чехия. Посещението е първото от планираните през тази година четири мисии в областта на структурната бизнес статистика и бизнес регистрите.

Подкрепи Economic.bg