На Русия й останаха нефт и газ само за 30-70 г.

Петролът и синьото гориво скоро ще свършат, алармират от икономическия сайт slon.ru

4244 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Русия разполага със залежи на петрол и природен газ за едва 32 и съответно 72 години напред, алармира aвторитетният сайт за делови новини slon.ru.

За да изчисли точният времеви период медията разработи специален брояч в реално време в интернет, като всеки читател може да следи как заложеното от икономистите време изтича, а запасите на основните енергийни ресурси намаляват с всяка изминала секунда.

"Русия живее за сметка на петрола-майчице и газа-бащицата?", пита читателите си slon.ru (вижте снимката с инфографиката). Целта на изданието е да накара действащата власт и руските граждани по-пестеливо да се отнасят към националните ресурси, чието количество може да се изчерпи до няколко десетилетия: "Нали природните ресурси не са вечни и все някой ден ще свършат", допълва изданието.

Броячът на "черното" и "синьото" злато работи с най-пресните данни за запасите на двете най-важни суровини и се предполага, че обемите на консумация и добив ще се запазят в следващите години. "Това, разбира се, е условност, но има смисъл", признават от slon.ru.

От изданието уверяват, че ще обновяват своя електронен калкулатор (брояч) успоредно с появата на нови данни за запаси на нефта и синьото гориво - петрол има до 2036 г., а газ - до 2086 г.

Оттам припомнят, че след личната намеса на президента Владимир Путин, руският държавен енергиен монополист "Газпром" най-накрая е подписал с британско-холандската компания Royal Dutch Shell за съвместно проучване и добив на петрол от шисти. Както е известно, дотогава президентът на "Газпром" Алексей Милер редовно казваше, че неконвенционалните изкопаеми като шистовите петрол и газ не създавали конкуренция на традиционните нефт и синьо гориво.

Вижте брояча на slon.ru в САЙТА им

Коментари: 0