Национална стачка в Гърция в подкрепа на учителите

Гръцките управляващи обявиха гражданска мобилизация за учителите от средното образование от 14 май

56 ~ 1 мин. четене

Синдикатите в Гърция свикват национална стачка и серия протестни действия заради обявената от правителството гражданска мобилизация на учителите в страната. Заедно с работещите в сферата на образованието на 4-часов протест се очаква да излязат всички държавни служители и заетите в частния сектор. Демонстрации ще има не само в столицата Атина, но и в Солун, Патра и други от по-големите градове на страната, предава Kathimerini.

Гръцките управляващи обявиха гражданска мобилизация за учителите от средното образование от 14 май. Известията за мобилизацията трябва да получат 85 хил. учители. Мярката е с цел да изпревари планираните в края на седмицата протести на учителите и университетските преподаватели.

Началото на стачката съвпадаше със старта на кандидатстудентската кампания на 17 май. Повод за протестните действия на учителските синдикати стана искане за увеличаване на учебните часове с два седмично и изпращане на четири хиляди от тях в отдалечени части на Гърция за запълване на свободни работни места. 

Законът за гражданската мобилизация е предвиден да се прилага във време на войни, природни бедствия или в интерес на общественото здраве. Отказът да се изпълни заповедта за връщане на работа води до арест и затвор между три и пет години, припомня Kathimerini.

Подкрепи Economic.bg