Над 15 000 протестират срещу кабинета "Орешарски" (ОБНОВЯВА СЕ)

Хората скандират "Оставка", "Червени боклуци" и подскачайки заявяват - "Който не скача е червен"

168 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Протестиращите в София, в района на Министерския съвет, са около 15 000 души, съобщиха от пресцентъра на МВР. Множеството се насочва към Народното събрание, предаде "Фокус". Днес е третият ден на народното недоволство и се очертава протестът да бъде най-мащабният досега. Към момента не са регистрирани инциденти или нарушения на обществения ред.

Започналият в 18.30 протест е срещу кабинета "Орешарски", който назначи Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Държавна сигурност" (ДАНС). Скандиранията са "Оставка", "Червени боклуци" и подскачайки заявяват - "Който не скача е червен".

Протестиращите са категорични, че не са част от никакви сдружения или политически партии, а са спонтанно организирали се хора в социалните мрежи.

Сред исканията на хората са промяна в Изборния кодекс и провеждане на нови избори. "Не искаме безпринципни промени на партиите и ротации, те са едни и същи, тези партии не представляват нас, а олигархични структури", заявяват протестиращи.

Пловдив

Протестиращите в Пловдив постоянно се увеличават и блокираха булевардите "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител", предава "Фокус". Пред Съдебната палата се събраха над 1000 души. Хората скандират "Оставка", "Избори", "Мафията вън", "Долу ДПС", "И преди и сега БСП е мафия". Преминавайки през Тунела протестиращите пеят химна на България.

Варна

Хиляда души участват в протестно шествие в третия ден на протеста във Варна. След като колоната мина по бул. ДМария Луиза" протестиращите се отправиха по основния бул. ДВладислав Варненчик" без да се спират по възловите кръстовища и без да създават затруднения в автомобилното движение. Предвидливо полицията е отцепила за движение на автомобили маршрута, по който минават протестиращите и така не се създават проблеми за движението. Все още не се знае дали колоната ще блокира Аспарухов мост, както обикновено. Засега протестът минава напълно спокойно без напрежение, ексцесии и провокации.

Коментари: 0