Над 15 хил. столичани са измамили общината с данъци

Нередностите са засечени от местните данъчни служби благодарение на обединяването на информационната система

64 ~ 1 мин. четене

15 781 столичани са обявили в общината две или повече жилища за основни и така неправомерно са ползвали данъчна отстъпка за тях. Нередностите са засечени от местните данъчни служби благодарение на обединяването на информационната система, пише „Труд”.

Апартаментите, за които се е ползвала отстъпка без основание, са 62 154. Общината има поименен списък на собствениците с неизрядни декларации на имотите. "Да заповядат да си оправят документите при нас", прикани ги вчера зам.-кметът Дончо Барбалов.

Преди ден той обяви, че глобата за това нарушение е от 10 до 400 лв. Минимален размер от 20 лв. като отстъпка от общината ще се налага до края на т.г., но от 2014 г. няма да е така. "Възможно е сред тези имоти да има и такива, чиито собственици не са се отписали, след като са ги продали. За тях няма да има санкция", допълни Барбалов.

Любопитно е, че сред нарушителите са доста заможни хора. 28 столичани, които притежават по 6 апартамента, са обявили всичките за основни. Четирима са се възползвали от отстъпката за осем жилища. Сред нарушителите са и един столичанин с 15 апартамента и един с 16. Сред неизрядните платци само две са жени.

Подкрепи Economic.bg