Над 36 хил. младежи са постъпили на работа от началото на годината

Увеличава се броят на младежите, започващи работа в реалната икономика

Над 36 хил. младежи са постъпили на работа от началото на годината
152 ~ 1 мин. четене

36 291 младежи до 29-годишна възраст са постъпили на работа чрез съдействието на Агенция по заетостта (АЗ) през първите седем месеца на годината. 16 818 от тях са младежите до 24 г., сочат данни на Агенцията.

"Положителна е тенденцията, че все повече младежи започват работа в реалната икономика", коментира Асен Ангелов, изпълнителен директор на АЗ.

От началото на януари до края на юли започналите работа на първичния пазар са 27 082 души. Останалите 9 209 са младежите, които са заети по мерки и програми за субсидирана заетост, както и по схеми на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Над 100 хил. индивидуални консултации с младежи са проведени в този период в бюрата по труда в цялата страна. Специално обучените за работа с млади хора трудови посредници всекидневно предоставят консултантски услуги, включващи подпомагане за самостоятелно търсене на работа, консултиране за професионално развитие, за работа по междуправителствени спогодби и EURES, информиране за обявени свободни работни места и изискванията за заемане, консултиране за програми и мерки за заетост и обучение, за възможностите за включване в проекти на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", насочване за включване в групови мероприятия за професионално ориентиране и мотивиране.

Коментари: 0