Над 50 кандидати да ремонтират Централна гара София

Обмислят спирка за влака на Метростанция Обеля

Автор: Таня Киркова

Над 50 компании са закупили тръжни книжа за модернизацията на Централна гара София. Заради сложността на проекта много от участниците са  поискали допълнителна информация и огледи на съществуващото състояние на гарата, са поискали удължаване на срока за подаване на офертите. 

Всичко в участъка на подлеза трябва да се демонтира, да се извършат хидроизолации при спиране на тока в контактната мрежа. 

Много са задачите. Централна гара е с 12 дка площ, която трябва се използва масимално прагматично, за да изпълнява функциите си на гара, а в същото време да носи приходи на компанията с търговските обекти в нея, каза Милчо Ламбрев, генерален директор на НК Железопътна инфраструктура .

НКЖИ  може да изгради спирка на влака при станцията на метрото в Обеля. Така хората, които идват от Западна България - Драгоман, Сливница, Костинброд, Волуяк,  да имат пряка връзка на Метрото на Обеля и оттам да влизат в София. В момента проектът се обсъжда с кмета на квартал Обеля.

Инвестицията няма да е повече от 1, 2 -1,3  млн.лв.. Метрополитенът трябва да участва в нея, като финансира отварянето на подлеза. Спирката на влака при Обеля ще бъде двустранна, обясни Ламбрев. 

Изграждането на спирка на влака в квартал "Илинден", което беше спряно от протести на гражданско сдружение, също може да се изпълни. Мястото й е изместено над подлеза за Люлин, за да не пречи на живеещите в квартала.

Готови сме с проектните разработки и можем да започнем веднага строителство, но все още нямаме отговор от протестиращите дали приемат новото местоположение на гаричката, каза Ламбрев.

Коментари: 0