Над 66% от обществените поръчки за взети от 8 фирми

От 5 млрд. лв. планирани публични инвестиции на година, реалното изпълнение е между 3 и 3.5 млрд. лв., коментира Димчо Михалевски

136 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Едва 8 компании са взели 66.1% от обществените поръчки през първата половина на годината. За сметка на това над 4000 хил. малки фирми са акумулирали 3.1% от стойността на всички договори, стана ясно от думите на Димчо Михалевски, зам.-председател на парламентарната група на "Коалиция за България". "България се нуждае от големи фирми, но те трябва да получат подкрепата на публичните власти, за да имат експанзия и на съседните пазари", добави Михалевски в ефира на БНР.

Депутатът добави, че е направен опит за анализ, който да покаже защо през последните години е намаляла скоростта на реализация на инвестиции в страната, специално на публичните инвестиции. "Защото всяка година се планират над 5 млрд. лв., а реалното изпълнение е между 3 и 3.5 млрд. лв. Основните причини се оказаха в няколко посоки - над 2600 фирми за последните 2 години са прекратили своето съществуване; огромната вълна на обжалване на обществените поръчки, която силно забавя скоростта на изпълнение на проектите. Оказа се, че една от причините е водената политика за концентрация на много обществени поръчки в малък брой фирми, които после започват да ги преразпределят, което не е приемливо условие и води до такива негативи, на които всички сме свидетели за неразплащане към подизпълнителите", коментира Михалевски.

Той добави, че целта им е да се променят условията така, че да се нормализира конкурентната среда. Когато има нормална конкуренция, ще има ефективно изпълнение на средствата, добави Михалевски. Депутатът подчерта, че огромна част от фирмите вече трудно могат да бъдат възстановени. "Нужно е да имаме достатъчно публични инвестиции, защото те се свиха с над 33% за последните години", каза още Димчо Михалевски. Той очаква подкрепа от всички политически партии за предлаганите изменения в законите и посочи конкретните неща, които ще предложат за промяна.

"Винаги бихме подкрепили мерки, които биха подобрили конкуренцията, да има повече прозрачност", каза от своя страна Александър Ненков, депутат от ГЕРБ. Той обаче изтъкна, че по време на такава безпрецедентна криза няма как да не изчезнат много фирми. Според Ненков за част от изпадналите през последните години фирми е имало чисто административни пречки.

"В момента няма откъде да дойдат средствата, освен от европейските фондове. Нашата работа през последните 4 години беше именно в тази насока", разясни народният председател от ГЕРБ. По повод големите фирми, които взимат най-големите поръчки, Ненков подчерта, че тези фирми нито са на ГЕРБ, нито са създадени от партията. Това са фирми, които с годините са натрупали своя икономически и финансов ресурс, каза Александър Ненков.

Подкрепи Economic.bg