ЧЕЗ: От 100 лв. сметка за ток за нас остават 2.49 лв.

Електроразпределителното предприятие изпраща фактури с новите, по-ниски цени от 1 август

388 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Битовите клиенти на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което захранва с ток Западна България, вече получават фактури по новата цена на електроенергията, която е с 5% по-ниска. В сметките данните за консумираната електроенергия до 31 юли са по стари цени и от 1 август по нови, по-ниски цени. Понижението беше одобрено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Крайният ефект от решението на ДКЕВР е понижение на крайните продажни цени с 4.32% за електроенергията дневна тарифа и с 5.59% - за нощна тарифа.

"Стремим да разясним подробно всички промени в структурата на тарифите, както и в техните цени. Клиентите ни имат право да знаят как се формират месечните им сметки за електроенергия, на кого и по колко плащат", каза Кремена Стоянова, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Електро България" АД.

През тази година частта от крайната цена на електроенергията, която остава в дружествата на ЧЕЗ в България, бе намалена два пъти. До март 2013 г. тя бе 9% от крайната цена. От 5 март 2013 г., след решение на Регулатора за намаление на крайните цени на електроенергията, тя намаля до 2.88%. Към 1 август 2013 г. представлява едва 2.49%.

Това означава, че от сметка на стойност 100 лв. за дружествата от групата на ЧЕЗ в България остават едва 2.49 лв. С такъв минимален обем от средства компанията поддържа и подобрява клиентските услуги, инвестира и обновява  електроразпределителната мрежа в Западна България. От идването си на българския пазар компанията вложи над 1.7 млрд. лв., превръщайки се в един от най-големите инвеститори в българската енергетика.

Подкрепи Economic.bg