Над десет кандидат-депутати засечени да купуват преференциален вот

Изборният кодекс дава възможност за съревнование с пари, а не с политики, казва служебният вътрешен министър Йордан Бакалов

Над десет кандидат-депутати засечени да купуват преференциален вот

Повече от десет кандидати за депутати от големите партии са засечени от МВР да опитват да купят преференциален вот. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов пред bTV.

Става въпрос за хора, който са поставени на неизбираеми позиции в листите. По думите на Бакалов проблемът е в Изборния кодекс, тъй като се дава възможност кандидатите за законотворци да играят с пари, а не с политики.

Бакалов критикува не само Изборния кодекс, но законодателната система по принцип. Той видя проблем в нормативната уредба, която трябва да регулира действията на институциите при кризи, както и в Закона за МВР, според който министърът не може да извършва кадрови промени в професионалното ръководство без съгласието на главния секретар.

Бакалов заяви още, че вътрешното министерство е направило всичко възможно в правомощията си, за да помогне на хората при наводненията, но МВР не може да бъде навсякъде. „В крайна сметка не можеш да предвидиш откъде ще изскочи заекът”, каза той.

По думите му липсва стройна система за ранно предупреждение при бедствия. Мерките трябва да се вземат навреме, в противен случай само броиш загубите. Трябва да се изгради система за превенция, а не да имаме комисия за предотвратяване на последствията. Затова заедно с моите колеги поискахме представители на Европейската комисия да направят на място мониторинг у нас и да ни дадат съвети за изграждането на такава система, заяви още Бакалов.

Коментари: 0