Надвисва глобална киберепидемия

Разработката на вирус от рода на Flame струва $100 млн.

6576 ~ 1 мин. четене

Мащабна киберепидемия може да се разрази в цял свят, ако хакерите продължат да разработват все по-съвършен зловреден софтуер, алармира Евгений Касперски, основател на компанията за сигурност Лаборатория Касперски, цитиран от TechNews.bg.

„Боя се, че това е само началото на игратаи много скоро множество страни по целия свят ще се убедят”, предупреди Касперски по повод вируса Flame.

„Моля, спрете. Ако се движим в това направление, светът силно ще се промени… Това действително ме плаши, боя се. Повярвайте ми”, заяви Касперски в емоционална реч пред студенти от университета Тел Авив, цитиран от РИА Новости.

Опасенията на Касперски идват от откриването на безпрецедентно мощния и сложен вирус-шпионин Flame. Програмата позволява на хакерите да прихващат трафик, да крадат данни, вкл. от монитора, и да записват разговори.

Според Касперски, създаването на вирус от рода на Flame струва около $100 млн. Дори страни, които не притежават нужния опит, могат да наемат специалисти или да ги отвлекат с цел създаване на подобен вирус.

Защита от киберепидемия няма, категоричен е специалистът. Единственият изход е международно сътрудничество, заключава основателят на Лаборатория Касперски - една от големите компании в бранша на ИТ сигурноста.Подкрепи Economic.bg