Наемите са много по-ниски от времето преди кризата

В тези времена на икономическа и политическа несигурност хората отново си дават сметка, че вложението в недвижим имот е едно от най-сигурните, смята Валентин Съйков, управител на "ИМОТИ" ООД

3863 ~ 5 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

- Г-н Съйков, кои са факторите, които движат пазара на имоти в момента?

- В момента наблюдаваме едно активизиране на пазара на имоти. Колкото и абсурдно да звучи, аз си го обяснявам не с някакво подобрение в икономиката, а точно обратното. В тези времена на икономическа и политическа несигурност хората отново си дават сметка, че вложението в недвижим имот е едно от най-сигурните. Дълго отлагани покупки на жилища се извършват в този период на годината. Също така активната, на някои моменти агресивна, политика на банките, оказва своето влияние и дава необходимите ресурси на купувачите, на които не им достигат собствените средства за закупуване на имот. Много хора вече си дават сметка, че цените на имотите паднаха много и едва ли може да се очаква отново спад в тези мащаби.

- Цената или качеството на имота е водещият критерий при избор в момента?

- Категорично цената. Може да се каже, че хората търсят най-доброто качество в ценовия диапазон, който могат да си позволят. Но почти винаги нашите клиенти се обръщат към нас с точно формулиран бюджет. Ако преди години казваха например: "Искам хубав тристаен апартамент", после дълго време изяснявахме какво е хубав, какво могат да си позволят и какво не могат. Сега клиентите са много по-осведомени за пазара. Повиши се и финансовата култура на хората. Явно кризата повлия много в това отношение. Мнозинството от клиентите идват с точен бюджет. Много от тях идват с предварително одобрение от страна на банка, която ще кредитира според техните доходи и собствени средства, какъв кредит може да им се даде и в какви рамки могат да се разпростират.

- Каква е тенденцията при имотите под наем в момента? Спад или увеличение на цените да очакват търсещите ново жилище?

- В момента мисля, че са се стабилизирали нивата на жилищата под наем и са доста по-ниски от нивата от времето преди кризата. При наличието на сериозен жилищен фонд, който се предлага на пазара, не може да се очаква повишение на наемите на жилища. Ако разпрострем разговора извън жилищния пазар - за бизнес имотите, там това, което казах за жилищата не важи. Стагнацията си остава много сериозна, както за продажба, така и под наем. Там вече факторът политическа и икономическа несигурност води точно в обратната посока, защото сериозните инвеститори независимо дали са български или чуждестранни, които инвестират в нов бизнес или в разширяване на съществуващия бизнес, си правят добре сметката и прогнозират. Ако не очакват възможности за едно добро развитие на бизнеса в сферата, в която те работят, съответно се въздържат от инвестиции. Наблюдаваме и случаи на оттегляне от България на сериозни чуждестранни компании, което не е никак добър знак за бъдещето ни развитие. От друга страна сезонният фактор специално за наеми на жилища винаги оказва своето влияние. Но аз се опитах да съставя една по-дългосрочна тенденция.

- Собствениците на жилището правят ли реална оценка на предлаганото жилище?

- Все повече започват да правят реална оценка. Това, което казах за купувачите все повече започва да важи и за продавачите. Тези от тях, които наистина искат да продадат или да дадат даден имот под наем започват да се съобразяват със стандартните реалности. Разбира се, има го момента, в който искат да го дадат за повече пари, но като мине един не дълъг период, обикновено се съобразяват с препоръчаните от нас цени.

- Успявате ли лесно да убедите даден собственик да свали цената, ако е твърде висока?

- Това дали успяваме да убедим лесно даден собственик на жилище зависи от две неща. От една страна самият собственик трябва да е готов да слуша своя консултант. А от друга страна стои въпросът дали този консултант притежава качествата на такъв и доколко е истински професионалист и може да взима правилния подход и да го извършва компетентно, за да спечели доверието на клиентите си.

- Кой е по-склонен на компромиси наемателят или наемодателят?

- Естествено наемодателят. Много хора си мислят, че могат да направят някаква супер изгодна сделка, като наемат или купят имот на безценица. Но ако има подобни единични случаи, това не означава, че масово така се случват нещата на пазара на имоти.

- През кои месеци се търсят най-много жилища под наем?

Сега ще започнат да се търсят най-много през август месец и началото на септември, когато студентите идват. Но всъщност в големите градове жилища се търсят по всяко време, тъй като това е свързано с хора, които се местят по работа, както и при смяна на месторабота търсят нещо в по-близък квартал.

- Вдигат ли се много цените? С колко процента?

- Аз мисля, че реално с повече от 10% не се вдигат, тъй като за да се вдигат повече, някой трябва да плаща. При наличието на достатъчно свободни апартаменти под наем, това което става, е не толкова да се вдигнат драстично цените, колкото да намалява този свободен ход и при равни други условия и цени, първо се дават най-качествените апартаменти и накрая докато се стигне до тези, които са с най-много компромиси по отношение на качествата. Но съдейки по пазара в София, няма как целият този празен жилищен фонд за един месец от една голяма кампания да се запълни.

- Кои райони в столицата са най-предпочитани и най-търсени като цяло?

- Най-общо южните и източните райони са най-търсени в София. От друга гледна точка, най-търсени са и жилищата в близост до спирки на метрото. Това са двата критерия. Общо като посока в града хората търсят жилища по-близо до Витоша и в същото време всички квартали по линията на метрото.

- Какъв съвет бихте дали на човек, който търси жилище под наем?

- Бих посъветвал хората, търсещи жилище под наем, да гледат достатъчно, но да решават бързо. Ако харесат някое жилище, да не отлагат взимането на решение за следващата седмица, защото ще се наложи да ходят на нови огледи и да избират наново.

- Какви са очакванията ви до края на годината?

- Очакванията ми са, че ще се запазят параметрите, които са в моменти. Няма причини, поради икономическите и политическите положения в страната, пазарът да тръгне нагоре. В същото време сме толкова близко до дъното като цени, че не виждам и основание за драстичен спад на цените. По-скоро виждам колебания около сегашните равнища, както на броя на сделките, така и на цените, при които се сключват.

Подкрепи Economic.bg