Най-големите европейски икономики вървят надолу

Брутният вътрешен продукт на Германия и Франция се сви повече от очакванията на икономистите

308 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

През четвъртото тримесечие на 2012 г. най-голямата икономика в Европа - Германия се е свила повече от прогнозата на икономистите. Основната причина е намалелия износ, пише Bloomberg, позовавайки се на данни от местната статистическа служба.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е понижил с 0.6% спрямо третото тримесечие. Тогава германската икономиката нарасна с 0.2%. Спадът през последните три месеца на миналата година е малко над очакванията на 47 икономисти за свиване на БВП с 0.5%.

"Спадът през четвъртото тримесечие се дължи най-вече на голяма несигурност, причинена от дълговата криза, но по-големият от очакваното спад на БВП не е драматичен", коментира Улрик Рондорф, икономист в базираната във Франкфурт Commerzbank AG. По думите му първото тримесечие на новата 2013 г. може да се окаже приятна изненада.

През декември централната банка на Германия - Deutsche Bundesbank понижи прогнозата си за растеж на БВП през тази година до 0.4%. Финансовата институция защити тезата си с очакваните вторични ефекти от дълговата криза на Стария континент.

Френската икономика също отчете по-голям спад от прогнозите, като през четвъртото тримесечие БВП на втората по големина европейска икономика намаля с 0.3%.

След изнесените макроданни за най-големите европейски икономики, единната валута евро се понижи с почти половин цент, като в ранната търговия във Франкфурт се търгуваше на нива 1.3395 долара за евро.

Подкрепи Economic.bg