Найденов: Искахме да направим добро

Получихме си наказанието, нека депутатите решават кое е правилно за Закона за горите, каза земеделският министър

„Получихме си наказанието за този опит да направим това добро. Причината за тази поправка не е Цеко Минев, а тези общини, които можеха в това да видят алтернатива за развитие, за просперитет. Заради пасивността, заявявам и от името на правителството – ние с този закон повече няма да се занимаваме”. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той посочи, че е имал дълъг разговор с премиера Бойко Борисов.

„Премиерът каза много ясно – смятахме, че лобираме в името на зимния туризъм, на тези малки общини. Тях обаче ги няма в дебата. Ами тогава – да излизат в планината за гъби. Когато ходят в гората, да ги е страх от мечки. Правителството няма да участва в този дебат в парламента. Ние сме казали каквото трябва”, разказа Найденов. 

По думите му мотивите на правителството са били ясни – създаване на възможност за развитие на малките общини и за подобряване на заетостта в тях.

„Останахме неразбрани от една част от обществото. Другата част обаче са питали какво прави по региони властта, за да насърчи инвестициите. След такава реакция, няма как да не се съобразим. Нека депутатите да решат - кое е най-правилно. Някои политически сили се опитаха като хиени да яхнат този протест и се надявам, че тези хора на Орлов мост няма да позволят това”, каза Мирослав Найденов. 

Министърът посочи, че е изненадан от пасивната реакция на кметовете на тези общини, които са се надявали този закон да бъде в тяхна полза.

„Три дни протестират, а ние не чухме ответна реакция. Да правят с този закон депутатите, каквото пожелаят. Щом смятат стария режим за по-добър, да го върнат, ако измислят нещо по-добро, да го измислят”, каза Найденов.

Той добави, че Законът за горите се връща в Народното събрание и ще мине нова процедура по второ четене, член по член.

Коментари: 0