Найденов обвини приятелката на Станишев в съмнителни сделки

Земеделският министър ще предаде в парламента справка за сделка със земи в района на Камчия

Снимка: БГНЕС

140 ~ 2 мин. четене

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще предаде в парламента справка за сделка със земи в района на Камчия. Това обяви самият той  в ефира на Нова телевизия. Според справката, направена в Агенцията по горите, зад сделката стои приятелката на бившия премиер Сергей Станишев - Моника Йосифова.

Найденов обясни, че става въпрос за 140 декара земи край Камчия, придобити от две фирми за 17 лева кв./м през 2008 година. "През 2009 г. земята е препродадена за 4.5 млн. лв. на трета фирма, в чиято управа е г-жа Моника Йосифова", обясни земеделският министър. Той посочи, че тя е от учредителите на въпросната фирма. В момента този терен се продавал за 5 млн. евро.

Министърът поискал справката от Агенцията по горите и му направило впечатление, че от 370 декара на морето, само една фирма е купила 140 декара, затова поискал да види коя е фирмата.

Той коментира, че в Несебър за 1 млн. лв. са купени 29 декара, а в Камчия са купени 140 декара земя, като и двата терена след това са препродадени за 4 млн. лв.

Разликата е в реакцията, посочи земеделският министър и напомни, че управляващите спряха строителството върху дюните край Несебър. Утре той ще докладва на премиера Бойко Борисов резултатите от проверката.

Министърът посочи, че ако е имало „ходатайство" от високо ниво за несебърския терен, тази сделка е нямало да се придвижва три години.

Мирослав Найденов беше категоричен, че уволненият шеф на Агенцията по горите не е „бушон".

„Много неща се случват там, които не стигат до нас", заяви Найденов и допълни, че е казал на целия екип да бъдат много внимателни, ако има съмнение за нещо от миналото и да докладват.

Подкрепи Economic.bg