Найлоновите торбички поскъпват от 1 октомври

Цената им до края на годината може да стигне 50 стотинки, прогнозират от асоциация "Полимери"

От началото на октомври таксата за всички торбички става 35 стотинки. По план през следващите две години тя ще се увеличава с по 10 стотинки на година, съобщи bTV. Причината е влизащата в сила от 1 октомври еко такса за всички найлонови пликове.


От екоминистерството очакват тези мерки да доведат до намаляване на боклука от торбички и по-чиста околна среда. „Има изчисления, които показват, че дебелите торбички биха могли да се разграждат и до 1000 години, а за тънките са до 200-300 години”, каза Петя Димитрова – експерт в екоминистерството.


Според прогнозите на асоциация „Полимери”, новите по-високи такси ще повишат цената на торбичката над 50 стотинки още през тази година. А след две години цената може да скочи и до левче.


 Това ще намали потреблението и ще остави без работа част от заетите над 3500 души в производството на торбички, твърдят от браншовата асоциация. Прогнозите са, че повечето фирми ще оцелеят трудно.


Експертни анализи на еколозите сочат, че над 100 000 морски обитатели в световен мащаб загиват всяка година, а причината са именно торбичките, които попадат във водата заради човешката небрежност и задавят или задушават морските обитатели.

Коментари: 0