Найлоновите торбички поскъпват от 1 октомври

Цената им до края на годината може да стигне 50 стотинки, прогнозират от асоциация "Полимери"

3581 ~ 1 мин. четене

От началото на октомври таксата за всички торбички става 35 стотинки. По план през следващите две години тя ще се увеличава с по 10 стотинки на година, съобщи bTV. Причината е влизащата в сила от 1 октомври еко такса за всички найлонови пликове.


От екоминистерството очакват тези мерки да доведат до намаляване на боклука от торбички и по-чиста околна среда. „Има изчисления, които показват, че дебелите торбички биха могли да се разграждат и до 1000 години, а за тънките са до 200-300 години”, каза Петя Димитрова – експерт в екоминистерството.


Според прогнозите на асоциация „Полимери”, новите по-високи такси ще повишат цената на торбичката над 50 стотинки още през тази година. А след две години цената може да скочи и до левче.


 Това ще намали потреблението и ще остави без работа част от заетите над 3500 души в производството на торбички, твърдят от браншовата асоциация. Прогнозите са, че повечето фирми ще оцелеят трудно.


Експертни анализи на еколозите сочат, че над 100 000 морски обитатели в световен мащаб загиват всяка година, а причината са именно торбичките, които попадат във водата заради човешката небрежност и задавят или задушават морските обитатели.

Подкрепи Economic.bg