Намаление на такса пренос ще продаде излишния ток

Блокиране на плащанията за зелен ток за година, предложила ДКЕВР

Синдикати:

256 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Цената на  електроенергията за стопанските предприятия няма да се промени от 5 март, от утре ще поевтинее с около 7% средно само токът за бита.  Сигурността на електроенергийната система няма да бъде застрашена, защото не се правят промени в енергийния микс за регулирания пазар. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на предложението за промени в цената на енергията за крайните потребители ниско напрежение.

 

Такса пренос да се намали от 17,52 евро на 8 евро на киловатчас, за да се балансира електроенергийната система,  без да се изключват въглищни централи и мощности, произвеждащи евтина енергия , каза Николай Ненков от КНСБ.

Отчита се страхотен дисбаланс между капацитета за производство на електрическа енергия и реалното потребление, обясни синдикалистът.

12% от крайната цена на тока в момента е от различните добавки – съответно 7% „зелена”, „кафява” енергия и 3,5% добавка „невъзстановими”разходи, заради скъпия ток от американските централи по дългосрочните договори.

Износът ще се увеличи, ако падне такса пренос. България е с най- висока такса пренос спрямо останалите държави в региона в момента и така блокира  се блокира износът, обясни вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. В Турция таксата е 3 евро, в Гърция -8 евро, в Румъния – 10 евро, а  в Сърбия, Македония, Хърватия, Словения и Унгария  нямат такава такса.   

 

Намалението на такса пренос ще увеличи износа на електроенергия.  Индустрията също ще купува и ще консумира повече енергия, коментира Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/.  

 

Синдикатите поискаха също предоговаряне на договорите с „Марица Изток” 1 и „Марица Изток”3. „Изпратихме до Европейската комисия  дали високата изкупна цена от двете централи не е скрита държавна помощ на т. нар. „американски централи”, обясни Никифоров.


Анализът на пазара  не дава яснота как ще се развие пазарът след 1 юли, но ще работим да не се увеличава цената на електрическата енергия, каза Юлиана Иванова. Освен това от 1 юли стопанските потребители средно напрежение са длъжни да излязат на свободния пазар.

ДКЕВР не може да игнорира плащанията за зелена енергия за зелена енергия. Синдикатите и бизнесът подкрепят създаването на Компенсионен фонд „зелена енергия”, чрез който да се подпомагат плащанията на производителите на енергията от ВЕИ..

„Направи предложение за промяна на Закона за енергетиката, с което да се блокират плащанията за ВЕИ енергия за една година, съобщи Юлиана Иванова. Депутатите обаче не го  включили в дневния ред сред спешните промени на енергийния закон.

 

В момента над 1000 МВТ фотоволтаични мощности произвеждат електроенергия, която по Закон се изкупува задължително от НЕК .    

Подкрепи Economic.bg