Трайков: Намалението на цената на тока e временно решение

Според бившия енергиен министър миньорите могат да запазят работата си, ако бъде увеличена квотата на държавната "Марица-изток 2"

100 ~ 2 мин. четене

Намаляването на цената на тока от ДКЕВР очевидно не е дългосрочно решение на проблема, смята бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По негово мнение постигнатото намаление е малко, но в дългосрочен план ще причини влошаване на качеството на услугата.

"Остават всички скъпи елементи в образуването на цената. Пипат се единствено парите, които са предназначени за инвестиции в мрежата средно и ниско напрежение, което означава, че в краткосрочен план някакви пари ще се върнат към потребителя, но в средно- и дългосрочен план ще се влоши качеството на услугата", коментира Трайков пред БНР.

Технологичните загуби могат да бъдат намалени още - до 7-8 %, каза Трайчо Трайков, но с цената на много инвестиции, като например за подмяна на мрежата и закопаване на въздушните линии под земята.

По думите му, досега нито ДКЕВР, нито министър Добрев в поставил въпроса за предоговаряне на цената с "очевидно надценените сероочистки на трите частни ТЕЦ-а, които се свързват с г-н Ковачки". Според Трайков тези централи трябва да бъдат извадени от енергийния микс.

Трайков смята, че миньорите могат да запазят работата си и да произвеждат същите количества въглища, ако бъде увеличена квотата на "Марица-изток 2", държавната централа, която произвежда най-евтиния ток от въглища. Неясно защо, вместо това, остават другите ТЕЦ-ове, които от същите въглища произвеждат много по-скъпа електроенергия, и никой не обяснява, нито ДКЕВР, нито министреството, допълни Трайков.

Той обясни, че е възможно такса "пренос" да бъде намалена, но от нея се финансират разходите по АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" и затова не се пипа. По принцип, приходите за НЕК не се пипат, защото компанията е в окаяно финансово състояние, подчерта още Трайков.

Подкрепи Economic.bg