Намаляваме вноската си към ЕС с над 300 хил. евро

ЕК отчете рекордно нисък излишък за миналата година

108 ~ 1 мин. четене

България може да намали вноската си към евробюджета за 2013 г. с над 300 хил. евро. Това стана ясно след като бюджетната комисия на Европейския парламент (ЕП) одобри непохарчените през 2012 г. общи средства да бъдат възстановени на страните членки, съобщи евродепутатът и докладчик по бюджетна рамка на Европейския съюз (ЕС) за 2014-2020 г. Ивайло Калфин.

„От бюджета на ЕС за 2012 г. останаха 1.023 млрд. евро, които по бюджетната процедура ще бъдат разпределени на страните-членки, пропорционално на вноската им към общата хазна. България, която допринася с 0.03% към европейския бюджет, ще си върне същото съотношение от общия излишък“, коментира Калфин.

Парите не се възстановяват в брой, а се приспадат от вноските, които държавите дължат към европейския бюджет за текущата година. За 2013 г. България е планирала вноска от 908 214 800 лв.

Европейската комисия (ЕК), която следи за изпълнението на бюджета, отчете рекордно нисък излишък за миналата година. Непохарченият милиард се получава от по-високите от планираните приходи от глоби и от лихви от забавени плащания (719.1 млн. евро) Само 244 млн. евро са от неизползвани фондове. Остатъкът от 60 млн. евро идва от курсови разлики.

Вече започнаха финалните преговори за евробюджета за следващия програмен период. Споразумение по новата финансова рамка ще търсят евродепутатите, страните-членки на ЕС и ЕК.  

Подкрепи Economic.bg