Намесата на Борисов била ключова за изплащането на субсидиите

Парите ще са по сметките на земеделските производители до края на деня

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Без личната намеса на премиера Борисов, зърнопроизводителите едва ли щяха да получат забавените пари. Това коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на извънредна пресконференция в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Той обясни хронологично развитието на проблема, като посочи, че още в четвъртък миналата седмица, на среща при премиера Бойко Борисов в присъствието на заместник-министъра на финансите Владислав Горанов и представителите на земеделските организации, е коментирана ситуацията със забавените субсидии.

Мирослав Найденов отбеляза, че в края на януари са изплатени 28 млн. лв. към овцевъдите и говедовъдите. "До края на март ще бъдат преведени 73 млн. лв. за тютюнопроизводителите и 25 млн. лв. към зеленчукопроизводителите, като по този начин всички поети ангажименти от министерството към различните сектори ще бъдат спазени", каза министърът. Той не пожела да коментира откъде идват парите за изплащане на забавените субсидии за зърнопроизводителите.

"В петък премиерът ми се обади след парламентарния контрол, отново се срещнахме и по-късно в Министерство на финансите отговори, че необходимият финансов ресурс може да бъде осигурен. Днес сутринта заместник-министър Горанов потвърди, че е заредена сметката на фонд "Земеделие" и министър-председателят ми се обади и ми каза, че днес най-късно трябва да бъдат осъществени плащанията", посочи земеделският министър.

Мирослав Найденов отказа да коментира оставката на финансовия министър Симеон Дянков.  

Подкрепи Economic.bg