Нараства износът на българско вино

Потреблението на родния пазар се е увеличило с 11% през 2012 г.

3755 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Повишава се износът на родното вино. Това съобщи пред телевизия "Европа" председателят на Асоциацията на износителите на вино в България (АИВБ) Галина Нифору. За миналата година нарастването е със 17%.

Нифору подчерта, че въпреки растежа няма повишение на изкупната цена, която в момента е средно около 1-2 евро за литър. От АИВБ съобщиха също, че тенденцията в Европа за спад в потреблението на алкохолната напитка няма да се пренесе на Балканите. Само в Италия е отчетен спад от 22% в консумацията на вино. „Толкова ниски равнища италианските изби не са виждали от 19 век насам”, коментира председателят на Асоциацията АИВБ.

Повишение на консумацията се бележи и на вътрешния пазар. Докато в страните от Западна Европа отчетоха спад в потреблението на божествената напитка, у нас то се е увеличило с 11% на глава от населението.

„Франция, Италия и Испания са страни, които само до преди 15 години са консумирали над 70 литра вино на глава от населението. Днешният динамичен живот обаче не го позволява. За миналата година консумацията в България се е увеличила на глава от населението с 11%”, обясни Нифору.

В момента основните пазари за българско вино са Русия, Полша, Чехия, като 80% от износа е насочен към тези страни, посочиха още от Асоциацията.

Подкрепи Economic.bg