Наши астрономи наблюдават нов вид обект в Слънчевата система

Обектът е уникален по своето движение и първия по рода си засечен до момента

284 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Български астрономи наблюдават уникален по своето движение и първият по рода си обект, засечен до момента в Слънчевата система. Това съобщи ръководителят на обсерватория „Звездно общество-А79” Д-Р Филип  Фратев. По думите му НАСА каталогизира обекта като транснептунов, тъй като средното разстояние между него и Слънцето е по-голямо от това на планетата Нептун.

„От познатите ни обаче над 650 хил. астероида, няма сходен по своята орбита на движение, която и трудно би могла да бъде причислена към тази, на който и да е познат транснептунов обект”, обясни д-р Фратев.

Той допълни, че българските астрономи са наблюдавали астероида още в деня на откриването му между 9-ти и 10-ти август и благодарение на техните наблюдения е изчислена орбитата на небесното тяло. Според ръководителя на обсерватория „Звездно общество-А79”, вероятно става дума за „угаснала”  дългопериодична комета, която след множество приближения до Слънцето е образувала дебела кора около ядрото си и тя не позволява детектирането на кометна активност.

Откритият обект е уникален по своята природа и ще бъде обект на наблюдение на специалистите  през следващите месеци.

Подкрепи Economic.bg