Насочват ПРСР към малкия стопанин

Отделна подмярка в Програмата ще е предназначена само за малките земеделци, така че те да не се конкурират с по-големите производители, обясни зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев

84 ~ 1 мин. четене

Приоритет за държавата през следващия програмен период ще са малките стопанства. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на Националния форум на планинските общини, който се проведе в Пампорово.

Отделна подмярка в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще е предназначена само за малките земеделци, така че те да не се конкурират с по-големите производители. Това, по думите на Гечев, е от особено значение за планинските общини, тъй като основната част от селските стопани там са малки и до тях трудно достигат средства за финансиране.

Министерството предвижда и мерки, с които да подпомогне селските стопани, които отглеждат малко на брой животни. На тях ще им бъде разрешено да продават до 80% от произведеното мляко. Ще се търсят и варианти за засилване на производството на традиционни домашни продукти от мляко, които да могат да се продават директно от стопаните, за да се скъси веригата.

Гечев увери, че няма да има забавяне в изготвянето на новата ПРСР и България ще спази всички срокове. След една седмица вариантът й ще бъде готов за обсъждане. Акцент в нея ще е и биоземеделието, което по думите на Гечев, също е шанс за земеделските стопани в планинските общини.

В момента се водят разговори между МЗХ и Министерството на регионалното развитие, така че през новия програмен период до 2020 г. да не остават населени места без финансиране, както се случи през изминалите седем години.

Подкрепи Economic.bg