"Не се притеснявайте от българите - те не харесват времето ви"

Константин Димитров, посланик на България в Лондон

Evening Standard:

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Климатът и трудностите, които срещат тук, намаляват вероятността много българи да поискат да се преместят във Великобритания. Българите са по-свързани с Германия и Италия. Това казва в интервю за Evening Standart българският посланик в Лондон Константин Димитров.

В материала, озаглавен "Не се притеснявайте от инвазия на българи - те не харесват времето", Димитров успокоява британския премиер да не се притеснява от българо-румънско нашествие след падането на трудовите ограничения.

"Повечето от хората, които искат да работят във Великобритания, вече са го направили", казва българският посланик, като посочва, че някои политици от Острова са виновни за невежата пропаганда.

"Само около 53 000 българи имат право на пребиваване тук. Много от тях работят като медицински сестри, лекари, финансисти и в строителството. Честно казано, Обединеното кралство не е най-предпочитаната дестинация за другите. Климатът и трудностите тук, правят местенето им във Великобритания малко вероятно. Българите са по-свързани с Германия и Италия", обяснява Константинов.

Пред британския журналист посланикът казва, че "все пак ние сме само седем милиона души, а и в момента страната ни има сериозен демографски проблем -голямата част от  население са възрастни хора".

Бившият зам.-министър подчерта, че българските младежи се възползват от възможностите за работа в чужбина, но предпочитат да ходят на места, където ги приемат добре, а не където където са нежелани.  Той признава, че след 1989 г. от България е имало сериозна емигрантска вълна. Сега обаче "младите хора мислят глобално", подчерта българският дипломат и добавя, че ако "младите българи изберат да дойдат във Великобритания, това ще бъде в резултат на проучване на пазара на работните места тук".

Българският дипломат коментира и отрицателните реакции във Великобритания по повод евентуалната вълна от българи. Той посочва, че темата е много коментирана в България. "Моите сънародници не заслужават такива заглавия. Това граничи с ксенофобия. Някои от коментарите са забавни, но други са клеветнически", казва посланикът.

Подкрепи Economic.bg