Не става само с IPO, трябват качествени акции

Раздвижването на Българска фондова борса засега е благодарение само на електроразпределителните дружества

Автор: Атанас Христов

Едно от малкото публични предлагания на акции през Българска фондова борса в последните години, това на "Спиди" тече. Макар и не с пълна пара и далеч под очакванията да е поредната емисия от 2012 г., която ще раздвижи пазара. На фона на малко по-големия интерес, на който се радва фондовата борса у нас през тази година, ситуацията дори не се доближава до желаната от инвеститорите, държавата и ръководството на оператора.

Раздвижването дойде за кратко - преди седмици, когато последователно бяха продадени миноритарните държавни дялове в четирите електроразпределителни дружества на – двете на ЧЕЗ и двете на "Енерго-Про". От вчера е факт и третото (или по-точно петото) дружество с борсов дебют у нас през последното тримесечие - започна търговията с книжата на куриерската компания "Спиди" ЕАД.

Интересът обаче беше много нисък. Едва 3522 лота смениха собственика на минималната цена от 51.50 лв. за акция, което е общ оборот от малко над 180 хил. лв. по позицията. И това на фона на търсени 15.3 млн. лв. за до 20% от "Спиди". Така пазарът на публични предлагания се пораздвижи само, когато държавата реши да продава своите 33% в "Енерго-Про Мрежи" АД и "Енерго Про Продажби" АД, както и двете дружества на ЧЕЗ - "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД. При "Спиди" обаче има още 7 дни, в които да се продадат предлаганите акции. Не е лишено от логика твърдение, че инвеститорите изчакват последните дни, докато направят своите по-задълбочени анализи за компанията.

"Първият ден от търговията при "Спиди" е далеч под предварителните очаквания. Сделките по тази позиция са в другата крайност спрямо дружествата на "Енерго-Про" и ЧЕЗ, въпреки че продавачът е един. Пазарът гледа конкретната емисия и компания. Ново публично предлагаме на акции само по себе си не означава непременно голям интерес", коментира Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана".

По думите му високият интерес и големият брой институционални инвеститори при листването на електроразпределителните дружества са показали, че на пазара има доста пари. "Вероятно големият интерес към ЕПР-тата намали малко този към "Спиди", добави Цачев. Той е убеден, че трябват качествена емисия и качествено предлагане. "Не казвам, че "Спиди" е некачествена емисия, но подходът при предлагането беше неправилен и има какво да се желае в него. Презентацията пред инвеститорите беше направена само 4 дни преди първия ден за продажба на акции", обоснова се Цачев.

"Спиди" не е единственото дружество изявило желание за публичен статут през тази година. Освен това и ръководството на БФБ неведнъж е заявявало, че търси нови емитенти. Желание за дебют на борсата вече изрази и една от най-малките по активи банки у нас - Тексим Банк АД.

Там обаче все още липсват ясни и конкретни параметри. Преди няколко дни за www.economymagazine.bg председателят на Надзорния съвет на банката Апостол Апостолов коментира, че надеждите на ръководството са "Тексим" да стане публична компания до края на 2012 г. Може обаче плановете да се осъществят и в самото начало на 2013 г. Дали тези книжа ще раздвижат пазара и ще се наредят ли до качествените публични предлагания все още е рано да се каже. Професионалните инвеститори също не се наемат с прогноза. "Тексим Банк е много по-различна емисия от "Спиди". Първо това е банка. Резултатите й показват, че работи на загуба, но акционерите са дружества от групата на "Химимпорт". Трябва да изчакаме конкретна информация", каза Цветослав Цачев.

Годината с публичните предлагания на акции започна сравнително добре като брой листвания - с излизането на борсата на "Приморско клуб" ЕАД, "Арома козметикс" АД, "Арома Риъл Естейт" АД, "Крам комплекс груп" ЕАД и "Дир.БГ" АД. През следващото тримесечие бяха листвани "Стел Солар 1" АД и "Интерсолар Варна" АД. Две бяха и новите емисии в периода юли-септември - "Български фонд за дялово инвестиране" АД и "Фючърс Кепитал" АД.

А последното тримесечие на годината започна повече от ударно. С приватизацията на ЕРП-тата и борсовия дебют на "Спиди". Ако куриерската компании успее да продаде целия предложен пакет и видим засилен интерес към Тексим Банк, то последните три месеца от 2012 г. могат да се окажат един от най-добрите периоди на БФБ от началото на 2008 г. насам.

А след това надеждите отново са насочени към държавата и нейните енергийни фирми. Или по-точно шапката им - "Български енергиен холдинг" ЕАД. Именно към листване на дял от БЕХ са насочени погледите, търсещи ново раздвижване на БФБ.

 

Написаното не е препоръка за сделки с ценни книжа.

Коментари: 0