Недостиг на лекарства обхвана Гърция

Засегнати са над 200 медикамента

260 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Гърция е изправена пред сериозна лекарствена криза, пише британският вестник The Guardian.

Представители на гръцкия регулатор на лекарствата алармираха, че международните фармацевтични компании са спрели доставките за страната, поради икономическата криза. Производителите се опасяват, че продуктите им ще бъдат изнасяни от посредници заради по-високите им цени в други европейски държави.

Правителството е изготвило списък от над 50 фармацевтични компании, които обвинява в спрени доставки, или планове да го направят. Засегнати са над 200 медикамента, включително препарати за артрит, хепатит С, високо кръвно, вещества за намаляване на холестерола, антипсихотици, антибиотици, обезболяващи и имуномодулатори.

В края на 2012 г. гръцкият регулатор на лекарствата забрани износа на медикаменти от страната. Намаляването на цените на лекарствата направи Гърция водеща дестинация за търговците на едро, купуващи евтини продукти с цел реекспорта им. 

Тази "паралелна търговия" на лекарства е позволена по правилата на Европейския съюз за свободно движение на стоки. Въпреки това, по данни на европейския орган за търговия с фармацевтични продукти EFPIA около 30% от всички лекарствени продукти, доставяни в Гърция, се реекспортираха през изминалата година към по-скъпи пазари като Германия, което накара Атина да прибегне към крайната мярка.

Подкрепи Economic.bg