News Corp разделя издателския и развлекателния си бизнес

Двете нови дружества ще се ръководят от сегашния главен изпълнителен директор на корпорацията Рупърт Мърдок

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Една от най-големите медийни корпорации на планетата - News Corp обяви официално, че ще раздели издателския от развлекателният си бизнес на 28 юни, съобщи BBC. Бордът на директорите вече е одобрил разделянето, като е дал и съгласието си двете нови дружества да се ръководят от сегашния председател на борда и главен изпълнителен директор на компанията Рупърт Мърдок.

След промяната издателското дружество ще запази марката News Corp, а другата фирма ще бъде преименувана на 21st Century Fox. "Днешното решение е важна стъпка в създаването на две независими компании с водещи позиции на издателския пазар и в развлекателния бизнеса", коментира милиардерът Мърдок.

Основната причина за разделянето е скандала с подслушване във Великобритания от 2011 г. Тогава гръмна, че журналисти от News of the Wolrd са придобили по незаконен начин телефонни съобщения на редица известни личности. След скандала News Corp беше принудена да затвори вестник News of the Wolrd.

Очакванията са след разделянето Робърт Томсън, приятелят на Рупърт Мърдок, да бъде назначен за главен изпълнителен директор на издателската група.

Подкрепи Economic.bg