Никой не знае колко са СПА хотелите у нас

Масово 3, 4 и 5-звездните хотели у нас се рекламират, като такива предлагащи СПА услуги, но в повечето случаи те професионално не отговаряли на изискванията

Не може да се каже колко от българите се възползват от СПА услуги, тъй като не се води статистика за това колко в действителност са СПА хотелите в България. Това стана ясно по време на пресконференция по повод обявяването на номинациите за тазгодишните „Балкански СПА награди”.

Масово 3, 4 и 5-звездните хотели у нас се рекламират, като такива предлагащи СПА услуги, но в повечето случаи те професионално не отговаряли на изискванията. „Това, че някой хотел има джакузи не означава, че той предлага СПА”, заяви Мария Инджова, председател на Алианс по туризма на Югозападния регион. Страната ни разполага с 800 открити минерални извори, които обаче не се използват пълноценно, отбеляза тя.

„България има кратък туристически сезон и може да го удължи именно чрез СПА предлагането”, коментира Мария  Инджова. По думите й,  20% от англичаните и близо 40% от германците се отдават на такъв вид почивки след пенсионна възраст. България може да се превърне в пансион за тази възрастова група европейци, смята експертът.

Експертите отбелязаха, че митът, че СПА е само за богатите, е вече разрушен. За това свидетелствала статистика, показваща, че за последната година в Европа се отчита 70 ръст на хората, използващи тези услуги. Подобни цифри не можело да бъдат изведени за България, тъй като у нас липсват данни за посещенията в СПА хотелите и самият брой на тези хотели. Експертите посочиха само, че 3.2 е процентът на българските туристи се отдават на медицински туризъм, което бил доста малък дял в сравнение със съседните страни.

"В Европа СПА е символ на качество и професионализъм. У нас тенденцията да се смесват понятията е много разпространена. България няма ясно и конкретно дефинирани стандартни", категорична бе Д-р Силвия Паксалева, СПА експерт и председател на международното жури. „Само българският дух на предприемачество не е достатъчен”, отбеляза експертът.

Иначе, общо 86 български хотели са били допуснати до първия кръг на номинациите за "Балканските СПА награди", от тях до финалния етап са продължили 5.  Церемонията ще се проведе на 31август в Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил. Призовете ще връчи Нешка Робева, а водещи на вечерта ще бъдат Водещи на тържествената вечер ще бъдат Емил Кирилов и очарователната Мис България 2006 Славена Вътова. Официалната церемония ще бъде под патронажа на Петър Паунов, кмет на гр.Кюстендил.

Изборът ще бъде направен от международно шестчленно жури – с по един представител от всяка една държава – участник , чиито гласове са били предавани онлайн.  Организаторите отбелязаха, че приемат за чест участието на Гърция, като страната създател на културата СПА и на този вид туризъм като цяло.

Коментари: 0