Норвежка компания придоби Globul и Germanos срещу 717 млн. евро

Очакванията са сделката да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г.

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Норвежката телекомуникационна компания Telenor Group подписа споразумение с гръцкия оператор ОТЕ за придобиването на Globul за сумата от 717 млн. евро, без приспадане на парични средства и задължения. Сделката включва и Germanos България – една от водещите вериги магазини за мобилни телефони и аксесоари в страната, оперативно свързана с мобилния оператор, се казва в официално съобщение до медиите. 

„Въз основа на нашия опит от успешната работа на Telenor в региона силно вярваме, че ще можем да създадем стойност на българския пазар. Като прибавим нашия мащаб и опит към способностите и познаването на пазара от страна на Globul, можем да предложим още по-добро качество и повече съвременни услуги на българските клиенти“, заяви Фредрик Баксаас, президент и главен изпълнителен директор на Telenor Group.

„Влизането ни на българския пазар увеличава възможностите за трансгранично сътрудничество и увеличаване на ефективността, от което ще се възползват както клиентите ни, така и Telenor Group. Ние виждаме и потенциал за разрастване на мобилната информация и интернет базираните услуги на пазара“, каза Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент на норвежката компания.

Globul е вторият по големина мобилен оператор в България с близо 4.5 млн. абоната и пазарен дял от 36%. Дружеството присъства на българския пазар от 2001 г. Финансовите резултати на Globul и Germanos България за 2012 г. показват, че компаниите имат постъпления от 378 млн. евро и печалба преди данъци, такси и амортизация в размер на 135 млн. евро.

Очакванията са сделката да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г., след приключване на всички необходими процедури и одобрение от органите за защита на конкуренцията.  

Подкрепи Economic.bg