Нов проект на закон предвижда изплащане на всички депозити от КТБ

Гарантираните до 100 хил. евро депозити ще се изплатят до 30 дни след влизане на закона в сила

Нов проект на закон предвижда изплащане на всички депозити от КТБ

Снимка: Стоян Йотов

208 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Нов проект на специален Закон за преструктуриране на КТБ предвижда гарантираните до 100 хил. евро депозити в КТБ да се изплатят до 30 дни, а надвищаващите тази сума - до 6 месеца след ревизия на НАП. Прокетът оповести на интернет страницата си бившият депутат от БСП Георги Кадиев.

Все още подобен проект не е внасян в деловодството на Народното събрание. Проектът предвижда и лихвите по големите кредити да бъдат намалени до средните за пазара при това със задна дата - от откриването на влога. Сроковете започват да текат от влизането на закона в сила.

В срок от 20 дни от влизане на закона в сила, квесторите на КТБ съвместно с БНБ, извършват оценка на капиталовата адекватност на КТБ. Ако се окаже, че тя не е отрицателна величина, БНБ предприема съответните мерки за увеличаване на собствения капитал на банката. В обратния случай се започва по придобиване на "Кредити Агрикол България" ЕАД от държавата.

В случай, че собственият капитал на КТБ е отрицателна величина, в срок от 10 дни "Корпоративна търговска банка" АД прехвърля на държавата чрез министъра на финансите всички притежавани акции на "Креди Агрикол България" ЕАД, съставляващи 100% от капитала на "Креди Агрикол България" ЕАД, по цена в размер на 1.5 млн. лв.

"Креди Агрикол България" ЕАД поема правата и задълженията на работодател по всички трудови правоотношения между КТБ и нейни служители към датата на влизане на закона в сила.

За финансирането на "Креди Агрикол България" ЕАД държавата предоставя финансиране под формата на увеличение на елементи на собствения капитал и/или капиталов трансфер в размер от 2.2 млрд. лв.

 

Целият текст на закона можете да видите тук



Подкрепи Economic.bg