Нова скоростна пътека за рулиране изгражда Летище София

За проекта са заложени 8,5 млн. лева

672 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Един от планираните проекти за 2014 година е изграждането на нова скоростна пътека за рулиране срещу Терминал 2. Това съобщи изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов пред Economic.bg.

Подобен проект ще даде възможност за по-бързо освобождаване на пистата от самолетите и ще увеличи настоящия й капацитет. За проекта са заложени 8,5 млн. лева.

"За изграждане на перон за бизнес авиацията се предвиждат 7,5 млн. лв", каза още Щерионов. Всички цени са с ДДС и включват и разходите за строителния надзор. Средствата за финансиране ще бъдат само от летищни такси, които са договорени с авиокомпаниите. Няма да се използва допълнителен ресурс.

"Открихме разширението на галерията на Терминал 2, в което инвестирахме около 2 млн", допълни Щерионов. С него се осигурява по-голяма бързина и комфорт при обслужването на пътниците, като се спазват изискванията за сигурност и безопасност.

За първи път от 2007 г. насам, когато преобладаващата част от полетите бяха прехвърлени на новооткрития Терминал 2, Терминал 1 обслужи над 1 милион пътници, каза още изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов.

Подкрепи Economic.bg