Нова техника ще гони птици и животни от Летище София

Действаща акустична система излъчва 100 сигнала на хищници за „тревога”, „беда” и „нападение” . Патрули обикалят писти и перони.

1112 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Нова акустична система, подходяща за монтиране върху патрулна кола и лазерно оптично устройство Lem50 ще гони птиците и животните от  района на  столичния аеропорт.   Летище София купува мобилната система, за да обхване и защити цялата си територия от един от  най-неприятните причинители на самолетни катастрофи, а лазерното устройство ще се прилага в нощни условия, обясниха от столичния аеропорт за www. еconomymagazine.bg.

Птиците и животните, прелитащи над пистите и рульожките, са едни от най-неприятните и сравнително чести причинители на самолетни катастрофи с жертви и голяма грижа на летищата по света. 

 

Те могат да затруднят нормалния ритъм на полетите, когато летят над полосата или се движат в района на летището. За да не повлияят на безопасността на полетите, трябва да бъдат отстранени. Тази дейност е важна част от цялостната „Система за управление на безопасността”, внедрена и развивана от летищния оператор.

 

Един от начините за отклоняване на животни и птици е използваната на Летище София стационарна акустична система „Phoenix Wailer Mk III”. Системата е устройство с четири говорителя, отдалечени един от друг на разстояние от 150 м. Звукът покрива площ от 750 м и наподобява над 100 сигнали на хищници за ”тревога”, ”беда” и ”нападение”. Шумовите ефекти се излъчват на различни интервали, в различни участъци от защитената територия. 10 такива устройства осигуряват пълното покритие на пистата за излитане и кацане.

 

Като основен метод за оперативен контрол на орнитологичната обстановка, софийското летище прилага патрулирането по задължителни стандартни маршрути. То се извършва в предварително определени часове от денонощието от специално обучени служители, работещи в сектор „Контрол птици и животни”.

 

Откритите по време на инспекции места, осигуряващи условия за гнездене и събиране на ята, и даващи възможност за укриване на птици и животни, се маркират. Така се получава актуална картина и се предприемат адекватни мерки за прогонване на нежеланите обитатели от зоните на работната площ. Данните, нанесени  върху карта, се предоставят на специалистите от отдел „Почистване и поддръжка на летателното поле” за предприемане на действия по ремонт и възстановяване. Понякога представителите на  животинския свят са упорити и трудно напускат убежището си. Само навременната намеса на патрулиращите служители ги отстранява от територията на столичния аеропорт.

 

 

 

 

 

Подкрепи Economic.bg