Нови по-строги правила за одиторите в САЩ

Te ще трябва да предоставят много по-подробна информация при подписването на финансови отчети, според спорно предложение, направено от счетоводния регулатор в страната

164 ~ 2 мин. четене

Нови одиторски стандарти и свързаните с тях изменения за подобряване на финансовите доклади на одиторите са предложени за обществено обсъждане от Надзорния съвет за публична отчетност (PCAOB) на 13 август, съобщава Financial Times. Отворена среща ще се проведе от PCAOB за разглеждане на предложените промени в доклада на одитора.

Докладът на одитора, който се е променил само леко от 1940-те насам, е основното средство, с което одиторът съобщава на инвеститорите и другите потребители на финансови доклади за състоянието на отчетите на компаниите. Според PCAOB, размера и сложността на американските капиталови пазари значително са нараснали през последните седемдесет години и по-голям процент от американските домакинства инвестират спестяванията си на фондовата борса от всякога, което налага нуждата от нови правила.

Одиторите ще трябва да предоставят много по-подробна информация при подписването на финансови отчети, според спорното предложение, направено от счетоводния регулатор на САЩ, отчасти насочени към предотвратяване на бъдещи счетоводни скандали. Тези изисквания ще са само малка част от поправките по стандартния "одиторски доклад".

Според едно от предложенията на PCAOB, счетоводните и одиторски фирми ще трябва да предоставят на инвеститорите най-трудните и субективни преценки, които правят, при извършване на своите одити.

Този ход следва подобните усилия във Великобритания и на редица международни счетоводни регулатори, целящи откъсване от досегашния модел. Предложението на PCAOB би могло да има сериозно влияние, тъй като всяка компания, листвана на американската борса, ще бъде засегната, казват експерти.

Новите политики идват след поредица от пропуски, възприемани от одитната индустрия, включително съмнителни резултати в навечерието на световната финансова криза и скандалите с WorldCom и Enron, които ускориха създаването на PCAOB.

Подкрепи Economic.bg