Обама представи проектобюджет 2014

Документът има слаби шансове да влезе в сила, твърдят експерти

64 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Президентът на САЩ Барак Обама предложи драстично разширяване на влиянието на зелената енергия чрез премахване на данъчните облекчения и субсидии за петролната, газова и въгледобивна индустрия. Това е част от мерките, залегнали в проектобюджета за фискалната 2014 г., започваща от 1 октомври 2013 г., предаде Bloomberg. Предишните опити на демократите за отмяна на 4 млрд. долара субсидии за изкопаеми горива се провалиха.

Проектобюджетът на американския президент за 2014 г. включва също увеличение с 3.9 млрд. долара за подкрепа промяната на администрирането на здравния сектор, докато орязва някои програми като имунизацията и скрининг изследвания за ракови заболявания, тъй като в бъдеще те ще бъдат финансирани по различен начин.

Планът на Обама е за бюджетни разходи от 3.77 трлн. долара. В плана влизат умерени инвестиции в инфраструктура и образование и значителни реформи за намаляване на разходите в програмите за социално осигуряване.

Документът има слаби шансове да влезе в сила в този си вид, твърдят експерти. Високопоставените представители на президентската администрация се надяват, че въпреки съпротивата на лидерите на Републиканската партия към повишаването на данъците предложението може да доведе до споразумение за понижаване на дефицита.

„Все още има хора от страна на републиканците, които дават известна надежда, че има начин да бъде постигнато споразумение“, заяви представител на президентската администрацията.

Подкрепи Economic.bg