Обама призова Северна Корея да спре с провокациите

Американският президент все пак заяви при срещата си с генералния секретар на ООН, Бан Ким-мун, че "при необходимост САЩ ще се защитят"

76 ~ 1 мин. четене

В рамките на среща с генералния секретар на ООН, Бан Ким-мун, американският президент Барак Обама призова Северна Корея да се откаже от „агресивното си отношение” , но все пак заяви, че при необходимост САЩ ще се защитят, съобщава Reuters.

„И двамата смятаме, че е време Северна Корея да сложи край на агресивното си отношение и да се опита да понижи напрежението”, заяви Обама след срещата. „Никой не иска избухването на конфликт на Корейския полуостров, но е важно Пхенян, както и всички страни по света да спазват основни правила”, посочи още Обама.

Ще се опитаме да решим проблемите с дипломатически средства, макар че, както заявих на генералния секретар, ще вземем всички необходими мерки да защитим гражданите си и да спазим ангажиментите си към сключените в региона съюзи, подчерта Обама.

Бан Ки-мун изрази своето безпокойство от напрежението на Корейския полуостров. Той призова съседните страни, включително Китай, които биха могли да повлияят на КНДР, да упражнят влиянието си, за да се реши ситуацията по мирен път.

Говорителят на Пентагона Джордж Литъл пък днес заяви, че "САЩ не смятат, че Северна Корея е в състояние да изстреля ядрена ракета".

Литъл направи това изявление след конгресмен разкри, че в изготвен миналия месец доклад на военното разузнаване на САЩ се смята за възможно КНДР да изстреля балистична ракета с ядрена бойна глава, но подобно оръжие би било слабо надеждно.

Подкрепи Economic.bg