Обама започва въздушни удари в Ирак

Те ще бъдат срещу джихадистите от групировката „Ислямска държава", които завзеха част от територията

Обама започва въздушни удари в Ирак
184 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е разрешил високоточни въздушни удари срещу джихадистите от групировката „Ислямска държава", както сега се нарича радикалното движение „Ислямска държава в Ирак и Леванта", в Северен Ирак.

В същото време е наредил и военни самолети да пуснат от въздуха хуманитарна помощ, за да се предотврати „потенциален геноцид".  В същото време Обама отхвърли възможността сухопътни войски на САЩ да се връщат в Ирак.

„Разреших високоточни удари, ако е необходимо, за да се помогне на иракските сили, които се бият, за да защитят цивилните, хванати в капан в планините без храна и вода. Можем да действаме отговорно и предпазливо, за да се предотврати потенциален геноцид", каза Обама.

Ударите ще бъдат нанесени, ако джихадистите напреднат към Ербил, столицата на автономния Иракски Кюрдистан, където има американски дипломати и военни съветници. Удари ще бъдат нанесени и „ако терористите застрашат наши служители или оборудване в която и да е точка на Ирак", уточни Обама.

През юни иракският външен министър съобщи, че Багдад е поискал "официално" от САЩ да извършат въздушни удари срещу джихадистите, които завзеха част от Ирак. Това искане бе съгласувано в рамките на министерска среща на Организацията за ислямско сътрудничество.

Ултрарадикалната сунитска групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта", която по-късно се прекръсти на "Ислямска държава" (ИД) действа и в Сирия, както и срещу Ливан. ИД се сражава и срещу кюрдите. В завзетите територии се преследват инакомислещите и се налагат крайни форми на ислямизъм.

Коментари: 0