Облекчено финансиране за малки фирми от 1 октомври

Имало реална опасност да се загубят 90 млн. евро по програма "Конкурентоспособност", твърди икономическият министър

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Облекчено финансиране на малките и средни предприятия от Българска банка за развитие след 1 октомври тази година, обеща в ефира на БНР министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. До 1 септември ще има законодателни промени, които да доведат до намаляване на административната тежест, а до края на август ще се изплатят средствата по обществени поръчки, които са изпълнение от фирмите, каза още Драгомир Стойнев.

Преди втората част на интервюто на икономическия министър, в ефира се включи Огнян Донев, председател на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Донев коментира декларацията, която изнесе работодателската организация с искане за оставката на кабинета "Орешарски".

"Нашата декларация е морална. Казахме какви са опасенията на бизнеса от гледна точка на конкурентоспособността му и говорихме за цени на електроенергията, които да позволят бизнесът да расте", поясни Донев. Той апелира големите държавни компании да се държат като публични и да станат по-прозрачни.

"Още в първите дни на новото правителство направихме работна среща при министър-председателя, където поехме конкретни действия към бизнеса", опонира икономическият министър.

Той обясни още, че се е заел с разплащане на забавени средства по програма "Конкурентоспособност", където е имало реална опасност да се загубят 90 млн. евро. над 20 млн. лв. "За съжаление някои предприемачи имат определени нагласи още преди да сформиране правителството", коментира Драгомир Стойнев.

Подкрепи Economic.bg