Общественият съвет по енергетика предложи закриването на БЕХ

Участниците поискаха да се разсекретят договорите с ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3"

3632 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Закриване на Българския енергиен холдинг (БЕХ), 50% участие на ТЕЦ-овете в енергийния микс и преразглеждане на договорите с американските ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3". Това поискаха участниците в провелия се днес Обществен съвет по енергетика към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Министър Асен Василев обяви и какво е направено след първата среща на Съвета, която се състоя на 5 април.

Владимир Топалов, председател на миньорската федерация към КТ "Подкрепа", заяви, че в момента електроцентралите на въглища произвеждат 50% от електроенергията за икономиката и е разумно делът в енергийния микс да бъде също толкова. По неговите думи държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" продава 1 мегават електроенергия за 61 лв., което е съпоставимо с производството на АЕЦ "Козлодуй".

Той даде за пример цените на другите два ТЕЦ-а - 1 и 3, които продават електроенергията двойно по скъпо - по 130 лв. на мегават.

Икономическият министър Асен Василев заяви, че предложенията на участниците ще бъдат обсъдени от работните групи, ще се направят съответните изчисления, а на следващия Обществен съвет ще бъдат обявени решенията. По темата с цената на тока и евентуалното и увеличение от 1 юли Василев смята, че първо трябва да се търси вариант за свиване на разходите и след това да се мисли как да се натоварват гражданите.

Министърът смята, че има възможност за понижаване на цената на тока, тъй като цената на въглищата от Мини Марица е 16 лева за тон, а ТЕЦ "Марица Изток 2" калкулира въглищата по 23 лева в цената на електричеството.

По решенията от предишния Съвет Василев отчете, че вече 190 договора в енергетиката са публични, сред които тези на ЕРП-тата и на "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". "Имаме няколко договора, за които не сме получили отговор или сме получили отказ", каза Василев.


Подкрепи Economic.bg