Обсъждат промените в Кодекса на труда и избора на главен съдебен инспектор

Десет министри ще отговарят на питания в пленарна зала

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

По време на пленарното си заседание днес, Народното събрание ще разгледа на първо четене промени в Закона за защита на потребителите и Кодекса на труда. Внесени са три законопроекта за изменение на Кодекса на труда - от Светлана Ангелова и група народни представители; от Магдалена Ташева и от Министерски съвет.

За първо гласуване в дневния ред фигурира и проект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър. За първи път в пленарна зала ще бъде обсъждан и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Парламентът ще обсъди и приеме процедурите, по които ще се извършва номинирането и избора на нов главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Припомняме, че това е втори опит за избор на ключовата за съдебната система позиция, а предишният бе прекратен от Народното събрание. Единствен кандидат тогава бе Веселина Тенева. Процедурата залегна и в последния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната в областта на правораздаването.

На първо четене ще бъдат разгледани още Законопроект за фискален съвет и Законопроект за Министерството на вътрешните работи.

Заседание ще има парламентарната комисия, „разследваща“ внезапната оставка на Христо Бисеров и твърденията за кореспонденция между председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и Бисер Миланов.

От 14:30 ч. ще се събере за заседание и Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.

По време на парламентарния контрол, на запитвания на народните представители ще отговарят Заместник министър-председателят и Министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, както и Министрите Кристиан Вигенин, Драгомир Стойнев, Искра Михайлова, Таня Андреева, Десислава Терзиева, Данаил Папазов, Хасан Адемов, Анелия Клисарова и Ангел Найденов.

Повече информация за дейността на Народното събрание можете да намерите тук.

Подкрепи Economic.bg