Търговският дефицит на САЩ расте през декември

Спад на заявленията за помощи на безработни

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Търговският дефицит на САЩ се е увеличил с 12% през декември и е в размер на 38,7 млрд. долара, съобщи Департаментът по търговия, цитиран от Bloomberg. Очакванията на анализаторите бяха за стойност от 36 млрд. долара. Износът се е свил през последния месец на годината след покачването си през ноември. Вносът нараства като резултат от повишеното потребителско търсене. Натрупаният за 2013 г. дефицит е 471,5 млрд. долара, което е и най-ниската стойност от 2009 г. насам.

В същото време, заявленията за помощи при безработица в САЩ са намалели с 20 хил. през изминалата седмица, съобщи Департаментът по труда. Това е първи спад от три седмици насам, а общият им брой е 331 хил. Намалението е по-голямо от средната прогноза на анализаторите – 335 хил. заявления.

Спадът на освободените от работа е знак, че работодателите са уверени в търсенето на стоки и услуги. Увеличаването на темпа на ръст на възнагражденията и назначенията дава надежди и за по-голямо покачване на потребителските разходи, които съставляват около 70% от американската икономика.

В допълнение, от Департамента отчетоха и годишен ръст от 3,2% в продуктивността на работниците в Щатите.

Подкрепи Economic.bg