Очаква се 20% ръст на добива на пшеница

Производството на жито се очаква да достигне 4.8 млн. тона

188 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Зърнопроизводители в България очакват до 20% ръст в добива на пшеница. Това става ясно от очакванията на браншовите организации, които те са изразили на първия Консултативен съвет по зърно, проведен след встъпването в длъжност на новия земеделски министър Димитър Греков.

Оценката на зърнопроизводителите е производството на пшеница да достигне 4.7-4.8 млн. лв., а на ечемик - 700-800 хил. тона. За сравнение - през 2012 г. бяха прибрани 3.96 млн. тона жито и около 700 хил. тона ечемик.

"Складовете за съхранение на зърно са в добро състояние, като са готови да приемат зърното произведено в страната. Националната служба по зърното контролира 32 публични склада с обща вместимост 11 267 134 тона", поясниха брашновиците в сектор зърно.

Данните на Националната служба по зърното сочат още, че общият ресурс зърно от пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, оризова арпа, ръж и овес реколта 2012 г. с който страната разполага към 31 май 2013 г. възлиза на 9 259 334 тона, като пшеницата е 4 784 453 тона.

По време на консултативния съвет Греков е уверил зърнопроизводителите, че се работи активно, за да се защити реколтата от градушки. "Досега Изпълнителната агенция по борба с градушките е защитавала едва 25% от обработваемите площи. Наша основна задача е да покрием по-големи площи и да увеличим производителността, като подсигурим земеделските производители", каза Димитър Греков. Според него метеорологичната обстановка няма да повлияе сериозно на добива на зърно, пшеница и царевица.

В световен мащаб се очаква по-голям добив на зърнени култури, който ще определи цената им, в зависимост от търсенето и предлагането на пазара.

Коментари: 0